Tipuri de postav de biliard
Ghid pentru alegerea corecta a postavului de biliard: Ce factori trebuie luati in considerare
In prezent, putem gasi pe piata diverse tipuri de postavuri de biliard, care variaza in functie de proprietati, calitate si, bineinteles, pret. Alegerea unui postav de biliard potrivit este esentiala pentru performanta jocului si pentru durabilitatea mesei. De aceea, este important sa stii ce factori cheie trebuie luati in considerare atunci cand te decizi asupra materialului ideal pentru masa de biliard.
Masa de biliard
Suprafata de joc a meselor de biliard a fost acoperita cu postav verde din lana inca din urma cu secole. Alegerea culorii nu a fost intamplatoare. Deoarece biliardul era initial un joc asemanator cu cricketul, care se juca afara, pe iarba, in versiunile de interior, jucate pe mese, s-a incercat crearea unor conditii similare. Desi poate nu stiau asta pe atunci, culoarea verde are un efect calmant asupra ochiului uman, astfel ca utilizarea sa a fost benefica si din acest punct de vedere.
Datorita progresului tehnologic, de-a lungul timpului a fost posibila producerea de tesaturi din ce in ce mai calitative, care sa raspunda mai bine cerintelor speciale ale jocului. Astazi putem gasi diferite tipuri de postavuri de biliard, care difera prin proprietati, calitate si, desigur, pret. De aceea, este bine sa stim ce factori trebuie luati in considerare la alegerea materialului potrivit.
Materialul postavului de biliard
Oaia Merino cu cea mai valoroasa lana
Proprietatile postavului de biliard sunt determinate de calitatea materialelor de baza si de proportia acestora. Postavurile de biliard moderne sunt fabricate din lana sau un amestec de lana si nylon. In general, cu cat continutul de lana este mai mare, cu atat postavul este de calitate mai buna. In tipurile mai ieftine, acest continut este sub 20%, in timp ce in postavurile de top poate depasi 90%.
Este adevarat ca fiecare postav de biliard contine lana, dar nu este indiferent ce fel de fibre de lana sunt utilizate in fabricarea sa. In functie de acest aspect, exista doua tipuri:
Postav de biliard traditional, cu suprafata „fluffy”: Postavul traditional este fabricat din fire care contin atat fibre lungi, cat si fibre scurte de lana. Un astfel de postav este gros si pufos datorita fibrelor scurte care „ies in evidenta”, ceea ce poate fi nefavorabil. Aceasta problema se rezolva prin perierea fibrelor intr-o singura directie, astfel incat sa fie orientate de la punctul frontal catre baza mesei. Acest lucru este necesar pentru ca bilele sa se miste fara probleme pe masa, fara obstacole. Acest tip de postav trebuie protejat mai des de murdarie, deoarece impuritatile si particulele de creta trec prin suprafata materialului si se acumuleaza dedesubt, ceea ce duce la uzura rapida a postavului. Exista si versiuni teflonate, care sunt mai rezistente la murdarie, dar multi nu le prefera din cauza suprafetei mai alunecoase, care face ca bilele sa alunece. Postavul traditional pufos incetineste miscarea bilelor, asa ca pentru jocurile care necesita viteza, precum 8-ball, 9-ball pool sau carambol, nu este foarte potrivit, mai ales pe mesele de biliard de competitie. Insa pentru snooker este ideal, deoarece ritmul mai lent poate fi avantajos. In postavurile traditionale de top se foloseste cea mai fina lana merino, al carei continut poate ajunge pana la 95 sau 100%.
Postav de biliard din lana pieptanata de oaie: Acest tip de postav se deosebeste de cel traditional prin faptul ca fibrele scurte sunt eliminate in timpul torsului, astfel incat doar fibrele lungi ajung in postav, ceea ce duce la o tesatura uniforma, neteda si foarte densa. Printre avantajele sale se numara faptul ca nu necesita periere, deoarece nu contine fibre scurte care sa provoace pufosirea, este foarte rezistent si, datorita tesaturii dense, nu permite patrunderea impuritatilor, care pot fi indepartate usor de pe suprafata. Bilele se deplaseaza rapid si uniform pe acest tip de postav. Pentru jocuri care necesita un ritm rapid, cum ar fi 8-ball, 9-ball pool sau carambol, acesta este cea mai buna alegere.
Durabilitatea postavului de biliard
Durabilitatea postavului de biliard este greu de determinat, deoarece depinde nu doar de calitatea si cantitatea de lana folosita, ci si de modul si frecventa de utilizare. In mediul casnic, unde masa de biliard este folosita mai rar, chiar si un postav mai ieftin si de calitate inferioara poate ramane in stare buna pentru mult timp, dar in locurile de divertisment, in saloane sau mai ales in baruri, postavul de pe masa se poate uza rapid.
Durabilitatea este influentata si de densitatea tesaturii, adica cat de dens este tesutul. Acest parametru este de obicei specificat de producatori ca greutatea postavului in g/m2 sau in uncii (oz.)/inch. Desi nu este foarte comun, densitatea tesaturii poate fi de asemenea specificata in unitati de fibre pe inch. Totusi, durabilitatea postavului se reflecta in principal in calitatea jocului, nu in caracteristicile estetice. Tesaturile dense din lana pieptanata de oaie pot parea mai repede uzate, dar calitatea jocului ramane mai mult timp neafectata. Postavurile traditionale cu o tesatura mai rara isi mentin aspectul impecabil mai mult timp, dar micile cute si uzura pot aparea mai devreme, afectand miscarea bilelor.
Marcile de postavuri si caracteristicile lor
In intreaga lume se fabrica multe tipuri de postavuri de biliard si exista numeroase marci. Iata cateva dintre ele:
Iwan Simonis
Simonis este o marca belgiana cu o istorie de peste 200 de ani si este asociata cu productia primului postav de biliard din lana pieptanata de oaie din lume. Majoritatea campionatelor de pool si carambol se joaca pe postav Simonis. Cele mai importante tipuri:
Simonis 725:
- 70% lana, 30% nylon
- Greutate: 265 g/m2
- Viteza normala
- Recomandat pentru mese de pool mici, de 6', 7' sau 8'
- Categoria hobby
- Exista o versiune cu captuseala din bumbac
Simonis 860:
- 90% lana pieptanata, 10% nylon
- Greutate: 410 g/m2
- Rapid
- Recomandat pentru mese de pool de 8' si 9'
- Postav profesional de biliard
Simonis 760:
- 70% lana pieptanata, 30% nylon
- Greutate: 355 g/m2
- Durabil
- Rapid (mai rapid decat Simonis 860)
- Recomandat pentru mese de pool de 9' sau mai mari (ex. pool englezesc, piramida ruseasca)
- Postav profesional de biliard
Simonis 300 Rapid:
- 90% lana pieptanata, 10% nylon
- Greutate: 300 g/m2
- Durabil
- Extra rapid
- Postav profesional de biliard pentru carambol
Strachan
Strachan este o marca engleza cunoscuta, pe postavul de 100% lana West of England se joaca campionatele de snooker.
Bossa
Aceasta marca este cel mai raspandit tip de postav de biliard la noi. Este folosit pe mesele de biliard hobby de acasa si in majoritatea locurilor de divertisment datorita pretului sau scazut si durabilitatii. De asemenea, il intalnim frecvent pe mesele de carti.
Bossa Lux:
- 12% lana, 88% nylon